Onderhoudstips voor hout

Luchtvochtigheid en temperatuur
Hout is een 100% natuurproduct en zal reageren op de omgeving. Invloed van zonlicht zal de houtsoort doen verkleuren. Probeer dit zoveel mogelijk te voorkomen. Wie een houten vloer heeft, weet uit ervaring dat deze gaat ‘werken’, vloerdelen gaan uitzetten.
Dit geldt óók voor uw houten meubelen. Daarom wijzen wij u op het belang van een juiste temperatuur en luchtvochtigheid. Door sterke wisselingen in temperatuur en luchtvochtigheid in huis, kunnen laden en deuren gaan klemmen, en/of kunnen krimpscheuren ontstaan.
Dit kan bijvoorbeeld gebeuren in de herfst en/of de winter als de centrale verwarming wordt aangezet.
De werking van het hout behoort tot zijn natuurlijk eigenschappen en is derhalve geen reden tot reclamatie.Al onze houten tuinmeubelen zijn van dermate kwaliteit, dat zij eigenlijk geen onderhoud nodig hebben, afhankelijk van de houtsoort die u kiest.

Zelfs zonder onderhoud gaan al onze houten tuinmeubelen minimaal 30 jaar mee. Het hout verkleurt naar patina grijs.

Algemene onderhoudtips voor houten meubelen

 • Neem op hout gemorste vloeistoffen direct op, hout reageert slecht op veel ‘nattigheid’ bij de schoonmaak
 • Stof regelmatig hout af met een droge, zachte handdoek
 • Plaats houten meubelen nooit in fel zonlicht
 • Zet houten meubelen nooit dicht bij een warmtebron

Eigenschappen hout
Verschillen in kleur, tekening en structuur geven hout karakter. Ook noesten en kleine haarscheurtjes dragen daar toe bij. Het is een levendig en ‘warm’ materiaal dat met het verstrijken van de jaren mooier wordt. Ook massief hout is een levendig natuurproduct.

Liefhebbers verkiezen het boven gefineerd hout omdat het ‘werkt’. Onder invloed van luchtvochtigheid en temperatuur kunnen veranderingen optreden in de omvang en de vorm van het materiaal. Het gevolg hiervan kan zijn dat de lijmnaden verschuiven, of dat een tafelblad hol of bol gaat staan, Dit ‘werken’ kan worden beperkt door te zorgen voor een kamertemperatuur tussen 15°C en 24°C en een vochtigheidgraad tussen 40 en 60%. Plaats uw houten meubelen daarom niet te dicht bij een warmtebron (kachel, openhaard, c.v.-radiator). Hout verkleurt onder invloed van licht en lucht. Bij overmatige verkleuring is sterk zonlicht meestal de boosdoener. Het is daarom verstandig uw meubelen zo te plaatsen dat het zonlicht er niet te veel greep op krijgt. Hoe u hout moet reinigen, hangt af van de manier waarop het afgewerkt is. Het algemene, regelmatige onderhoud geschiedt door afstoffen met een droge, zachte handdoek.

Enkele begrippen op hout gebied
Fineer: Is een dun laagje edelhout verfijnd op plaatmateriaal.
Folie: Is een dun laagje kunststof (meestal voorzien van een houtstructuur) verlijmd op plaatmateriaal.
Patineereffect: Is het donkerder kleuren van hoeken en randen van gebeitste meubelen.
MDF: Bestaat uit fijne houtvezels, welke onder zeer hoge druk samengeperst worden en is leverbaar in alle mogelijke kleuren.

Massief hout
Massief hout krijg je door het verzagen van planken uit een boomstam, die vervolgens gladgeschaafd en verlijmd worden. Maar omdat bomen verschillen qua structuur, zijn kleurverschillen een bewijs van echtheid.

De belangrijkste houtsoorten die hiervoor gebruikt worden zijn:

Eik
Eik is een zeer harde houtsoort en zeer gemakkelijk in onderhoud. Je moet er wel rekening mee houden dat lichte kleuren zoals cérusé en blank eiken gevoelig zijn voor de inwerking van zonlicht en dus kunnen verkleuren.

Grenen
Grenen is een relatief zachte houtsoort en hierdoor kwetsbaarder dan eik. Typisch is het levendige lijnenspel met noesten en windscheurtjes.

Teak
Teak is een harde tropische houtsoort. Afwijkingen in kleur, maat en uitvoering behoren tot de charme van het product, omdat ze grotendeels met de hand zijn gemaakt. Ook windbarsten geven aan deze houtsoort zijn natuurlijke uitstraling.

Kersen/Noten/Mahonie/Taxus
Dit zijn mooie, levendige houtsoorten die zich perfect lenen voor het maken van meubelen, en die een zachtere structuur hebben dan eik.

Vernis en lak
Regelmatig afstoffen en af en toe schoonmaken met een zachte, uitgewrongen doek. Vlekken zo snel mogelijk verwijderen om definitieve beschadiging van de oppervlakte te voorkomen.

Gebruik nooit “wondermiddelen”, sprays, detergenten, schuurpapier, staalwol of bijtende producten omdat deze de laklaag aantasten. Voor meubelen die afgewerkt zijn met een vernislaag kan je eventueel wel een boenmiddel of een spray zonder siliconen gebruiken om de laag op te frissen. Houd er wel rekening mee dat ook matte laklagen gaan blinken zodra je een boenmiddel gebruikt.

Olieafwerking
Een olieafwerking is gevoelig voor vocht, dus afnemen met een droge doek. De olie 2 à 3 keer per jaar met een pluisvrije doek zeer dun aanbrengen, na enkele minuten met een droge doek nawrijven. De olie is pas na enkele dagen goed uitgehard en werkzaam. De sterke geur zal dan ook verdwenen zijn. Meubelen met deze afwerking worden in de eerste maanden dieper en warmer van kleur door het licht.

Wasafwerking
Een wasafwerking biedt slechts tot op zekere hoogte weerstand tegen vocht en moet je dus afnemen met een droge doek. Voor het onderhoud gebruik je normale meubelwas. Breng de was aan met een zachte doek en laat het enkele uren drogen vooraleer je de was uitwrijft. Een zachte voedende spray (zonder siliconen) geeft ook een mooi resultaat.

Onbehandeld
Het onbehandelde hout kan, indien nodig, behandeld worden met zuiver, lauw water en een schuursponsje. Voor een blanke beschermlaag op teak kan je gebruik maken van Teakfix. Dit kan je best meerdere keren per jaar herhalen.

Houtfineer
Houtfineer is een dunne laag van echt hout die verwerkt wordt op de onderbouw van bv. spaanplaat of MDF. Doordat bomen qua structuur verschillen, is een kleurverschil in het hout mogelijk. Spaanplaat en MDF zijn ecologisch verantwoorde materialen omdat de laatste snipper hout gebruikt wordt voor de constructie.
Houtfineer kan je op dezelfde manier behandelen als massief hout.

Folieafwerking
Bij een folieafwerking wordt een synthetische bekleding, waarop een laklaag werd gezet, verlijmd op een onderbouw van spaanplaat.
Regelmatig afnemen met een licht vochtige doek volstaat.

MDF
MDF bestaat uit fijne vezels die onder zeer hoge druk zijn samengeperst. Het materiaal is vormvast.
Veeg het meubel regelmatig af met een vochtige doek. In geval van hardnekkige vlekken en kringen volstaat een oplossing van zachte zeep en lauw water. Gebruik nooit was, olie of agressieve schoonmaakmiddelen.

zie voor informatie en producten op klik hier

en klik hier

Tips & weetjes

 • Bescherm meubelen tegen direct zonlicht.
 • De kleur van een meubel kan donkerder of warmer worden door het licht (enkel geloogd hout zal tijdens de eerste jaren enkele tinten lichter worden). Het is dus aan te raden om decoratie en tafelkleedjes geregeld van plaats te veranderen zodat het meubel egaal kan bijkleuren.
 • Onder invloed van koude, warmte en droogte kan massief hout gaan ‘werken’. Bij te droge lucht gaat het hout krimpen en kunnen er kleine scheurtjes ontstaan. Als de luchtvochtigheid toeneemt, trekken deze weer dicht. Zorg dus voor een constante luchtvochtigheid door het gebruik van luchtbevochtigers, waterverdampers of waterbakjes aan de radiator.
 • Gebruik onderzetters, antikrasvilt,…Zo vermijd je krasjes en andere beschadigingen.
 • Hout is gevoelig voor vocht, dus dadelijk afvegen.
 • Het is normaal dat er tussen de producten van verschillende producties kleurverschil is.
 • Plaats nooit warme voorwerpen (ovenschotels, tassen, …) rechtstreeks op het hout.
 • Vochtkringen: als glazen ed. nat op het meubel gezet worden, kan door de luchtdichte afsluiting eventueel vocht onder het glas niet drogen zodat het vocht op de duur in de oppervlakte kan dringen.
 • Volg altijd de onderhoudsrichtlijnen op die onze fabrikant van het meubel meelevert.

Wat is het verschil tussen teak en eikenhout
Een veelvoorkomende vraag! Allereerst is het afhankelijk van wat u van plan bent met het meubel. Elke houtsoort heeft zo zijn voor- en nadelen. Daarom worden zijn er zo verschillende trucs en oplossingen bedacht als het aankomt op de constructie van de meubels.

Teak- ‘werkt’ meer dan eikenhout
Alle hout ‘werkt’, teakhout en eikenhout dus ook! Het voornaamste is dat het hout gedroogd is en minstens even belangrijk is de constructie van het meubel. Een tafel moet bijvoorbeeld gemaakt worden met een zogenaamd regelwerk waarop het blad met klosjes wordt vastgeschroefd. Het blad moet, bijna bij elke constructie, minimaal enkele millimeters oversteken. Dit is nodig vanwege het uitzetten en krimpen van het hout.   Teak kan misschien íets meer werken dan eikenhout, maar indien goed verwerkt is dit te verwaarlozen!

Teak versus eiken tuinmeubelen
Teak is beter geschikt voor tuinmeubelen dan eiken. Teak heeft als grote voordeel dat er als het ware een soort van olie inzit. Dit zorgt ervoor dat het hout eigenlijk vettig is. Dit merk je bijvoorbeeld ook met zagen, het voelt heel erg vettig aan, eiken is een stuk ‘droger’. Dit vettige olie zorgt ervoor dat het teakhout het water redelijk afstoot van nature en ook dat als de zon erop schijnt, dit niet zo snel gaat splijten of scheurtjes zal krijgen als eikenhout. Daarbij is zoals bij elk meubel de constructie erg belangrijk. Tuinmeubels moeten altijd zo gemaakt worden zodat het hout optimaal kan werken in de verschillende weerselementen.

Onderhoud van teakhout en eikenhouten meubelen
Afhankelijk van het type meubel en de gewenste uitstraling. Zoveel mensen, zoveel wensen…. Teak hoeft in principe niet behandeld te worden. Een teak tafel kan heel erg goed tegen bijvoorbeeld water, koffie etc. Indien er toch kringen zijn ingetrokken eventjes met wat schuurpapier licht opschuren en klaar. Groene zeep is ook een prima middel voor teak tafels! Zo nu en dan een sopje maken en je tafel verkleurd bijna niet en is makkelijk in het onderhoud. Daarnaast kan er nog altijd een meubelolie of woodfix op gedaan worden. Teak kasten, dressoirs, tv-meubels hoeft eigenlijk ook niks op gedaan te worden. Zovaak zal er niet op geknoeid worden.

Eiken is iets anders in het onderhoud. Als je een strakke eiken tafel hebt en je wilt echt geen kringen of vlekken dan zal deze echt behandeld moeten worden. Woodfix is een prima cover indien je dezelfde kleur wenst te houden, het hout wordt dan maar één tintje donkerder. De meubelolie kleurt gelijk een stuk donkerder. Qua onderhoud zijn dit prima oliën die gewoon met een vochtige doek onderhouden kunnen worden. Mocht er nou toch een vlek intrekken eventjes licht opschuren en met een doek een nieuwe laag opbrengen. Kijk hier voor meer informatie over woodfix en meubelolie. Naast de strakke eiken tafels hebben we ook de hele ruige, doorleefde eiken tafels met noesten enz. Een tafel mag ook wel een beetje ‘leven’ hebben (vinden sommige mensen :). Deze eiken tafels kunnen prima worden onderhouden met een sopje van groene zeep.

Prijsverschil teak en eiken meubelen
Vaak wordt er gedacht dat eiken beter is dan teak omdat het eiken duurder is (of omdat het teak goedkoper is :). Dit is opzich een logische opvatting maar die klopt niet. Het zit hem heel erg simpel in de loonkosten. Alle teakhouten meubelen worden in Indonesië, centraal Java, gemaakt. Het eikenhout komt uit Europa en wordt in Nederland verwerkt. Hier zijn simpelweg de loonkosten vele malen hoger en dit moet worden door berekend in de prijs…. Het wil daarom niet zeggen dan eiken beter is dan teakhout omdat het duurder is!

Allebei hartstikke goed hout, ondanks het prijsverschil.

Voorbewerking bomen tot plaathout
Bomen die worden gerooid om voor meubelhout te dienen, worden in een aantal stappen bewerkt. Daardoor ontstaan er zogenaamde platen hout. Deze platen zijn ruw gezaagd en hebben de bast er veelal nog aan zitten. Dit soort platen vormen voor mij als meubelmaker de start van de verdere bewerking tot het hout in z’n definitieve vorm. Stammen kunnen afhankelijk van de wijze waarop het gedroogd is, jaren later pas verder bewerkt worden.

Hardhout
Eiken, mahonie, teak of bangkirai, hardhout is stevig, stabiel en betrouwbaar. Daarom wordt het vaak gebruikt voor diverse toepassingen in de tuin. Hoewel hardhout tegen een stootje kan, heeft het wel de juiste bescherming nodig.

Hardhouten tuinmeubelen, vlonders en pergola’s zijn beter bestand tegen weersinvloeden dan producten van zachthout. Toch verliest onbehandeld hardhout  kwaliteit en het wordt makkelijk grijs en vuil. Geef hardhout daarom op een snelle en mens- en milieuvriendelijke manier een mooie uitstraling voor jaren met een behandeling van Hermadix.
Voor de verzorging van bijvoorbeeld teakhout gebruikt u TOFF, een speciale teakolie. En voor het beitsen van hardhout kunt u kiezen uit de eigentijdse kleuren van Hardhoutbeits, of u gebruikt ons product EOFF, een speciale hardhoutolie.

TOFF, teakolie9ecd376e5371efaef9aad9bc9143aed8_S
Voorkomen van vergrijzing van teakhouten tuinmeubels
Teakhout verkleurt door invloed van uv-licht en vocht trekt in het hout waardoor algen zich kunnen hechten. Dure teakhouten meubels verliezen zo al snel hun glans en dat is onnodig.
Oplossing
TOFF is watergedragen en oplosmiddelvrij, dus minder milieubelastend dan gewone teakolie. Na droging is deze teakolie waterafstotend en voorkomt het vergrijzing. Het product bevat geen siliconen en kan desgewenst worden overgeschilderd.

TOFF is exclusief ontwikkeld voor de bescherming van tuinmeubelen uit teak en ander hardhout. De bijzondere samenstelling op basis van unieke oliën garandeert het behoud van het natuurlijke karakter van de kostbare meubelen. Omdat TOFF geen film achterlaat kunnen geen bladders ontstaan en is regelmatig onderhoud vrij eenvoudig.

Toepassing
Maak het hout eerst grondig schoon met Hermadix Teak-Cleaner. Gebruik TOFF altijd uit de zon om te snelle droging te voorkomen. Werk altijd van boven naar onderen en verdeel de teakolie met een (pluisvrije) doek gelijkmatig in nerfrichting van het hout. Geef liggende, langer vochtig blijvende delen een extra behandeling. Afhankelijk van zonlicht en/of vochtbelasting behandeling gedurende het seizoen herhalen.