Experts in het leggen van teakdekken / repareren en scheepsbetimmeringen    

Onderhoudstips voor hout

images (1)
Luchtvochtigheid en temperatuur
Hout is een 100% natuurproduct en zal reageren op de omgeving. Invloed van zonlicht zal de houtsoort doen verkleuren. Probeer dit zoveel mogelijk te voorkomen. Wie een houten vloer heeft, weet uit ervaring dat deze gaat ‘werken’, vloerdelen gaan uitzetten.
Dit geldt óók voor uw houten meubelen. Daarom wijzen wij u op het belang van een juiste temperatuur en luchtvochtigheid. Door sterke wisselingen in temperatuur en luchtvochtigheid in huis, kunnen laden en deuren gaan klemmen, en/of kunnen krimpscheuren ontstaan.
Dit kan bijvoorbeeld gebeuren in de herfst en/of de winter als de centrale verwarming wordt aangezet.
De werking van het hout behoort tot zijn natuurlijk eigenschappen en is derhalve geen reden tot reclamatie.Al onze houten tuinmeubelen zijn van dermate kwaliteit, dat zij eigenlijk geen onderhoud nodig hebben, afhankelijk van de houtsoort die u kiest.
Zelfs zonder onderhoud gaan al onze houten tuinmeubelen minimaal 30 jaar mee. Het hout verkleurt naar patina grijs.
Algemene onderhoudtips voor houten meubelen
Neem op hout gemorste vloeistoffen direct op, hout reageert slecht op veel ‘nattigheid’ bij de schoonmaak
Stof regelmatig hout af met een droge, zachte handdoek
Plaats houten meubelen nooit in fel zonlicht
Zet houten meubelen nooit dicht bij een warmtebron
Eigenschappen hout
Verschillen in kleur, tekening en structuur geven hout karakter. Ook noesten en kleine haarscheurtjes dragen daar toe bij. Het is een levendig en ‘warm’ materiaal dat met het verstrijken van de jaren mooier wordt. Ook massief hout is een levendig natuurproduct.
Liefhebbers verkiezen het boven gefineerd hout omdat het ‘werkt’. Onder invloed van luchtvochtigheid en temperatuur kunnen veranderingen optreden in de omvang en de vorm van het materiaal. Het gevolg hiervan kan zijn dat de lijmnaden verschuiven, of dat een tafelblad hol of bol gaat staan, Dit ‘werken’ kan worden beperkt door te zorgen voor een kamertemperatuur tussen 15°C en 24°C en een vochtigheidgraad tussen 40 en 60%. Plaats uw houten meubelen daarom niet te dicht bij een warmtebron (kachel, openhaard, c.v.-radiator). Hout verkleurt onder invloed van licht en lucht. Bij overmatige verkleuring is sterk zonlicht meestal de boosdoener. Het is daarom verstandig uw meubelen zo te plaatsen dat het zonlicht er niet te veel greep op krijgt. Hoe u hout moet reinigen, hangt af van de manier waarop het afgewerkt is. Het algemene, regelmatige onderhoud geschiedt door afstoffen met een droge, zachte handdoek.
Enkele begrippen op hout gebied
Fineer: Is een dun laagje edelhout verfijnd op plaatmateriaal.
Folie: Is een dun laagje kunststof (meestal voorzien van een houtstructuur) verlijmd op plaatmateriaal.
Patineereffect: Is het donkerder kleuren van hoeken en randen van gebeitste meubelen.
MDF: Bestaat uit fijne houtvezels, welke onder zeer hoge druk samengeperst worden en is leverbaar in alle mogelijke kleuren.
Massief hout
Massief hout krijg je door het verzagen van planken uit een boomstam, die vervolgens gladgeschaafd en verlijmd worden. Maar omdat bomen verschillen qua structuur, zijn kleurverschillen een bewijs van echtheid.
De belangrijkste houtsoorten die hiervoor gebruikt worden zijn:
Eik
Eik is een zeer harde houtsoort en zeer gemakkelijk in onderhoud. Je moet er wel rekening mee houden dat lichte kleuren zoals cérusé en blank eiken gevoelig zijn voor de inwerking van zonlicht en dus kunnen verkleuren.
Grenen
Grenen is een relatief zachte houtsoort en hierdoor kwetsbaarder dan eik. Typisch is het levendige lijnenspel met noesten en windscheurtjes.
Teak

Van Boom naar Droom

Teak is een harde tropische houtsoort. Afwijkingen in kleur, maat en uitvoering behoren tot de charme van het product, omdat ze grotendeels met de hand zijn gemaakt. Ook windbarsten geven aan deze houtsoort zijn natuurlijke uitstraling.
Kersen/Noten/Mahonie/Taxus
Dit zijn mooie, levendige houtsoorten die zich perfect lenen voor het maken van meubelen, en die een zachtere structuur hebben dan eik.
Vernis en lak
Regelmatig afstoffen en af en toe schoonmaken met een zachte, uitgewrongen doek. Vlekken zo snel mogelijk verwijderen om definitieve beschadiging van de oppervlakte te voorkomen.
Gebruik nooit “wondermiddelen”, sprays, detergenten, schuurpapier, staalwol of bijtende producten omdat deze de laklaag aantasten. Voor meubelen die afgewerkt zijn met een vernislaag kan je eventueel wel een boenmiddel of een spray zonder siliconen gebruiken om de laag op te frissen. Houd er wel rekening mee dat ook matte laklagen gaan blinken zodra je een boenmiddel gebruikt.
Olieafwerking
Een olieafwerking is gevoelig voor vocht, dus afnemen met een droge doek. De olie 2 à 3 keer per jaar met een pluisvrije doek zeer dun aanbrengen, na enkele minuten met een droge doek nawrijven. De olie is pas na enkele dagen goed uitgehard en werkzaam. De sterke geur zal dan ook verdwenen zijn. Meubelen met deze afwerking worden in de eerste maanden dieper en warmer van kleur door het licht.
Wasafwerking
Een wasafwerking biedt slechts tot op zekere hoogte weerstand tegen vocht en moet je dus afnemen met een droge doek. Voor het onderhoud gebruik je normale meubelwas. Breng de was aan met een zachte doek en laat het enkele uren drogen vooraleer je de was uitwrijft. Een zachte voedende spray (zonder siliconen) geeft ook een mooi resultaat.
Onbehandeld
Het onbehandelde hout kan, indien nodig, behandeld worden met zuiver, lauw water en een schuursponsje. Voor een blanke beschermlaag op teak kan je gebruik maken van Teakfix. Dit kan je best meerdere keren per jaar herhalen.
Houtfineer
Houtfineer is een dunne laag van echt hout die verwerkt wordt op de onderbouw van bv. spaanplaat of MDF. Doordat bomen qua structuur verschillen, is een kleurverschil in het hout mogelijk. Spaanplaat en MDF zijn ecologisch verantwoorde materialen omdat de laatste snipper hout gebruikt wordt voor de constructie.
Houtfineer kan je op dezelfde manier behandelen als massief hout.
Folieafwerking
Bij een folieafwerking wordt een synthetische bekleding, waarop een laklaag werd gezet, verlijmd op een onderbouw van spaanplaat.
Regelmatig afnemen met een licht vochtige doek volstaat.
MDF
MDF bestaat uit fijne vezels die onder zeer hoge druk zijn samengeperst. Het materiaal is vormvast.
Veeg het meubel regelmatig af met een vochtige doek. In geval van hardnekkige vlekken en kringen volstaat een oplossing van zachte zeep en lauw water. Gebruik nooit was, olie of agressieve schoonmaakmiddelen.